Тестувальник програмного забезпечення: в пошуках помилок

Часто всі ордени за створення програми дістаються розробникам, а от тестувальники лишаються тільки в їхній тіні. Не варто забувати про те, що тестувальники це ті люди, котрі займаються сирим продуктом і приводять його до якісного вигляду. Про цю професію заговорили цілком нещодавно. У Вас не вийде відшукати такого працівника, що володіє досвідом діяльності в 10 років. Заведено вважати, що одними з - поміж перших тестерів були працівники, що відповідали за якість на ДЕСТ – відповідність. От тільки зараз тестувальники не займаються лише звірянням показників. У них робота не з легких, вона багатоступенева та супроводжує процедуру формування програмної продукції з самого початку і до повного завершення.

За яких обставин склалася така професія, як ПЗ – тестувальник? Компанії – розробники прийшли до такого висновку, що ключ успіху всієї програмної продукції криється, в основному, в якості. У висновку, ще пару років тому тестувальники були рідкістю, і не дуже й затребуваними, але сьогодні попит на таких людей просто зашкалює. Представники цієї галузі можуть обіймати  посаду в компаніях IT – спеціалізації, котрі займаються розробкою програмного забезпечення та інтернет – платформ; в команді незалежних груп тестування чи на підприємствах, що працюють тільки над ПЗ – тестуванням.

Тестувальник повинен зробити програму так, аби вона стала ще краще. Така робота нагадає вам роботу того чи іншого таємного агента. Вам необхідно буде слідувати за програмістом та шукати помилки. Для того, аби знайти ті з них, що лишилися на самому дні, слід проявляти винахідливість. А це означає: ставити всілякі питання, розбиратися в психології програміста та навчитися бачити наперед, в якому місці буде розкрита помилка. Якщо це хороший спеціаліст, то він не буде проводити тільки стандартні завдання свого тест – плану. Такий працівник зможе придумати свої методи проведення тестування та буде реалізовувати всілякі шляхи рішень.

Перевірка помилок в програмі це добре, але слід вміти зробити програму на зразок такої, котра необхідна Вашому клієнту. Тут можуть виникнути складні моменти. Частіше за все тестування проходить вже готове ПЗ, але так повністю змінити параметри в програмі буде просто нездійсненно. А це означає, що необхідно реалізовувати проміжні тестування під час кожної стадії формування ПЗ і тоді клієнт зможе отримати те, що йому необхідно.

Професія: тестувальник програмного забезпечення

Найголовніша проблема всіх тестувальників це те, що їхні замовники, частіше за все, точно не можуть сказати, що вони хочуть. Погодьтеся, що нелегко догодити людині, якщо та сама губиться в здогадках того, що ж їй необхідно. Спілкуватися із замовником напряму такому працівнику буде не потрібно, адже це роблять за нього аналітики. Коли у тестувальника є завдання, то він переходить до виконання. Йому слід встановлювати та проводити аналіз дефектів; формувати звіти стосуються тестування.

Частіше за все такі люди можуть виконувати тестування за допомогою всіх видів, а їхня налічується до 10. Також він працює за адміністратора тестової системи, тест – дизайнера та розробника тестів. Звичайно, було б краще, аби кожен тестер виконував роботу за спрямуванням, але якщо порозмірковувати, то багатофункціональність – це відмінна база для того, аби здобути кар’єрний зріст.

Чим має володіти грамотний спеціаліст:

  • Технічною англійською – без її знання ви далеко не підете в цій галузі;
  • ОС Windows;
  • всілякими видами додатків;
  • центральними методологіями тестування;
  • центральними системами автоматизації тестування.

Величезний плюс полягає в тому, що тестувальники можуть працювати видалено. Якщо Ви оберете займатися веб – додатками, то це буде актуально тут, як ніде інакше. Бета – тестування відбувається за межами офісу завжди.

Якщо Ви хочете влаштуватися стажером в IT – фірму, то це буде легко, адже більшість полюбляє власними руками вирощувати кадри. Ви приймаєтесь за обов’язки стажера, потім будете спеціалістом з тестування, провідним спеціалістом, керівником групи тестування та доростете до керівника відділу контролю якості.

Отримують представники такої професії пристойні суми. Ця область набирає свої оберти, тому справжніх спеціалістів в ній поки не так багато, отже у Вас є можливість стати керівником вже за 1 – 2 роки. Хоча, весь позитивний момент полягає не так у кар’єрному зрості, як у тому, що Ви цілком можете повністю вивчити інші, посади, котрі стосуються цієї. У Вас буде шанс перейняти досвід у тих же програмістів, інженерів техпідтримки та ряду інших колег. Буває таке, що тестувальники переходять працювати на позиції, знання про котрі вони перейняли. Також Ви можете просто вивчати нові технології та спрямування, брати участь у всіляких проектах та робити область своїх обов’язків більшою.

Запис на курси

Передзвонити ?