Як стати успішним бізнесменом. Зміна парадигми - Онлайн курси

 


Хочемо розповісти про цікавий експеримент, описаний у книзі Стівена Кові «Сім навичок високоефективних людей. Потужні інструменти розвитку особистості ». Він описує ключовий навик успішного підприємця - здатність до зміни парадигми.

 

Парадигма

Синонім цього слова - модель, система поглядів. У парадигмі людини ніби записується її тлумачення і розуміння життя. Це її карта.

Ми часто чуємо, що для успішного бізнесу головне - наполегливість, а також особливе, позитивне і рішуче, ставлення до справи. Але все це марно без вірної парадигми.

Повернемося до аналогії з картою. Уявіть, що ви намагаєтеся дістатися до центральної площі Києва. Ви робите це а) з великим завзяттям, б) з позитивною установкою. Тільки ось карта у вас в руках не Києва, а Житомира.

Ось так і з парадигмою: можна чітко спланувати свій бізнес, побудувати алгоритм досягнення мети, запастися терпінням і впевненістю. А потім потрапити в статистику Startup Genome Report, яка говорить, що половина стартапів закривається в перші п'ять років після створення.

Перевірка своєї парадигми

Для переконливості опишемо згаданий на початку експеримент. У Гарвардській школі бізнесу викладач розділив студентів на дві групи, одній дав малюнок молодої дівчини, а другій групі дав картку зі старою жінкою. Потім на дошці показав зображення, в якому дівчина і жінка були поєднані в одну картинку (подвійне зображення). Якщо не можете зрозуміти як це, погугліть картинки "подвійне зображення дівчина і стара".

Ті студенти, які були в групі з малюнком дівчини, говорили, що на подвійному зображенні молода жінка. Ті, хто на початку бачив літню пані, її ж і впізнали на об'єднаному малюнку. Обидві групи думали, що вони абсолютно об'єктивні у своїх судженнях.

Парадигма успішного бізнесмена

Цей експеримент показує, як на нашу парадигму впливає заданість - тобто той досвід, який ми пережили. Бізнесмен розуміє, що його досвід хоч і суттєвий, але все ж обмежений. Він розуміє, що повинен весь час перевіряти, наскільки повне його уявлення про дійсність. І це стимулює успішного підприємця постійно вивчати свій життєвий досвід, прислухатися до поглядів інших.

Коли студенти обговорили між групами, які елементи складеного малюнка вони сприймають по різному, то змогли помітити його подвійність! Вони склали повнішу картинку дійсності, побачили, що зображення складається з образів обох жінок. Так і в бізнесі - ефективні рішення лежать на взаємодоповненні парадигм одна одною.

Записуйтеся на наші курси особистісного розвитку для підприємців, щоб застосовувати принципи успішного мислення на практиці: https://itstolytsa.ua/uk/kursy-ua/biznes-kursy.

Вас також може зацікавити

Запис на курси

Передзвонити ?