10 порад для старту програмістів – як вибрати навчальні курси.

Робити перші кроки в IT-освіті завжди краще за допомогою курсів. Там Ви знайдете однодумців і досвідчених наставників в особі викладачів. Курси дозволяють отримати базові навички програмування, підвищити кваліфікацію, що актуально для вже працевлаштованих фахівців. Однак в розмаїтті пропозицій від освітніх центрів легко заплутатися. Ця стаття допоможе розв’язати проблему вибору курсів, заощадити гроші та час.

За допомогою цих порад Ви розберетеся в типах навчальних курсів і зможете уникнути помилок, які сповільнюють навчання комп'ютерним технологіям.

1. Уникайте курсів-«одноденок».

IT – одна з найбільш популярних спеціальностей сучасності, тому багато людей готові перекваліфікуватися, щоб отримати хорошу і високооплачувану роботу. Попит народжує пропозицію, збільшується кількість навчальних курсів, які обіцяють зробити Вас професіоналами за два дні. Звичайно ж, вірити таким обіцянкам не варто. Єдиний результат, який можуть гарантувати подібні курси – витрачені даремно гроші. У процесі такого навчання матеріал не засвоюється повноцінно, не закріплюється практикою і швидко зникає з пам'яті.

Отже, перше на що варто звернути увагу при виборі курсів – їх тривалість і матеріально-технічна база. Для ефективного навчання програмуванню необхідні сучасні комп'ютери, і добре, якщо освітня установа їх надає.

Освоїти програмування за тиждень або за місяць не дано навіть геніям, тому будьте готові довго і наполегливо працювати й не дайте себе обманути обіцянками недобросовісних компаній.

Вивчення інформаційних технологій – не найлегший процес, тому за тиждень або навіть місяць освоїти цю дисципліну не вийде.

2. Чи варто сподіватися на працевлаштування.

Обіцянки працевлаштувати по закінченню навчання звучать від кожного другого навчального центру, але наскільки вони реальні? Очевидно, що обіцяти працевлаштування може тільки безпосередній роботодавець, і навіть в такому випадку є безліч нюансів.

Припустимо, в організаторів курсу є знайомства у сфері IT, і вони можуть порекомендувати своїх учнів на вакантне місце. Але для цього необхідна не тільки згода компанії-роботодавця та актуальність інформації, яка подається на курсах, але і старання учня. Хто може поручитися за те, що кожен студент, що проходить навчання, буде сумлінно займатися і добре засвоїть інформацію? Збіг всіх трьох чинників – рідкість, тому не ставтеся погано до курсів, які чесно пишуть, що не займаються працевлаштуванням випускників.

3. Якість сайту як показник рівня курсів.

У кожної сучасної компанії повинен бути сайт – він представляє фірму в мережі Інтернет. Звичайно, незважаючи на те, що наявність сайту необхідна для ведення бізнесу в епоху інформаційних технологій, не всі компанії розуміють його важливість.

Для курсів програмування сайт – це не тільки контакт з клієнтами й охоплення аудиторії, а й пряма демонстрація вмінь фахівців. Застарілий дизайн, незручна навігація, нечасте оновлення інформації, повільне завантаження та баги можуть відштовхнути користувача раз і назавжди. І якщо Ви натрапили на один з таких сайтів, робіть відповідні висновки.

Зверніть увагу на відповідність інформації про курси – цін, програми, умов навчання, контактні дані, фізичну адресу компанії. Тут також повинні бути вказані дані про викладачів курсу й опис навчальних дисциплін.

Неправдивість інформації або її відсутність, рідке оновлення, биті посилання – все це причини для сумнівів у сумлінності організаторів навчання.

4. Не ігноруйте відгуки про курси.

Перш ніж вибрати курс, перегляньте відгуки на сайті. Зрозуміло, якщо позитивних відгуків дуже багато, а негативних мало або зовсім немає, то вони, швидше за все, проплачені. Дивіться на дату публікації на сайті – якщо відгуки є тільки за останні пару тижнів, але за минулі місяці відсутні, то варто задуматися про надійність курсів.

Не забувайте і про реальні відгуки – питайте у друзів, родичів і знайомих, які курси вони проходили, про які склалося гарне враження. Якщо ж у Вас є знайомі програмісти – запитайте у них, де вони здобули освіту і необхідні навички.

5. Кваліфікація викладача курсів.

Заздалегідь поцікавтеся, хто буде викладати Вам курс. Ідеально, якщо це – IT-фахівець провідної компанії або програміст з багаторічним стажем. Дізнатися, наскільки наставник заслуговує довіри, можна і самостійно на заняттях – поцікавтеся його досвідом роботи, попросіть розповісти цікавий випадок з практики.

Також важливо, скільки часу Ви будете проводити на заняттях з викладачем. Обговорюйте ці питання заздалегідь, щоб не вийшло так, що досвідчений фахівець проведе всього один урок, а решту часу навчання проводять практиканти.

6. Англійська мова та навчання IT.

Крім практичного володіння мовами програмування програмісту необхідно знання англійської хоча б на рівні Pre-Intermediate. Писати пояснення до коду, читати технічну документацію та освітню літературу – ось лише малий спектр застосування англійської мови.

Якщо курси крім навчання програмуванню пропонують уроки англійської, заняття по роботі з базами даних і інші бонуси, необхідні для підвищення конкурентоспроможності випускників, то сміливо записуйтеся на навчання. Чим більший багаж знань Ви придбаєте, тим легше буде при зіткненні з реальними завданнями.

7. Додаткові освітні матеріали.

Поцікавтеся, чи дають курси додаткові навчальні матеріали для самостійного опрацювання – список необхідної літератури, корисні посилання на тему в інтернеті.

В ідеалі курси можуть запропонувати учням авторські матеріали від своїх фахівців – методички, відеолекції, вебінари або записи занять.

8. Практичні проекти для Вашого портфоліо.

Робота програміста складається з вирішення різноманітних практичних завдань, тому однієї теорії для освоєння спеціальності недостатньо. Проте, саме від організації курсу залежить, чи будуть студенти просто вислуховувати теорію і конспектувати її, або їх навчання буде насичено самостійними та перевірковими завданнями, з яких початківець IT-фахівець формує своє портфоліо.

Портфоліо необхідно при влаштуванні на роботу. Роботодавець швидше візьме людину без профільної освіти та відповідних сертифікатів, ніж новачка без портфоліо. Тому хороші курси акцентують увагу на роботі над власними проектами учнів.

9. Корисні знайомства як бонус при навчанні.

Знайомства серед фахівців IT-сфери необхідні програмістам-початківцям як для обміну досвідом, так і для пошуку роботи. Якщо освітні курси займаються організацією подібних зустрічей, будь то формат відкритої лекції від представників провідних компаній IT, конференції або майстер-класи – сміливо відвідуйте подібні заходи.

Тут Вам можуть порекомендувати місця для стажування, додаткові матеріали для самоосвіти. Ну і звичайно ж, зустріти рекрутерів і знайти високооплачувану роботу на таких заходах теж можливо.

10. Чи готують випускників до співбесіди.

На відміну від обіцянок працевлаштування, наявність блоку підготовки до співбесіди у програмі навчання дійсно підвищує ваші шанси знайти роботу мрії. По закінченню курсу організовується зустріч з рекрутером для підготовки до інтерв'ю. Студенти отримують рекомендації щодо складання резюме, організації самостійних проектів в портфоліо. Пробне інтерв'ю дозволяє виявити слабкі місця студента і відпрацювати їх, зробити акцент на привабливих для рекрутера якостях.

Якщо стаття була для Вас корисною, то залиште коментар і поділіться публікацією в соціальних мережах.

Вас також може зацікавити

Запис на курси

Передзвонити ?